Sintstress

 Column van Gerard: Sintstress 

● Gerard ● vader van 4 pleegkinderen  ● samen met David ● 10 jaar pleegouders en 20 jaar getrouwd● ‘passie voor portret schilderen en het verdiepen in leerstrategieën voor kinderen en jongeren’ ● www.eigenwijsonderwijs.nl                                                      ●●●

Sintstress

In augustus voel ik het al opborrelen ‘Sintstress’. Wanneer ik de pepernoten in de schappen bij de supermarkt zie verschijnen bekruipt mij dat gevoel van ‘daar gaan we weer’.
Ben ik daar net aan gewend, ligt het sinterklaas speelgoedboek van de Intertoys op de deurmat. Nog meer stress. Ik weet dan ‘dit gaat pas weer over wanneer Sinterklaas op 6 december weer op zijn boot vertrokken is naar Spanje’.
Laatst zat ik mij te bedenken hoe dat wel niet moest zijn voor kinderen. Zij zien ook die pepernoten liggen in de supermarkt. Wanneer zij het Intertoysboek in de bus horen vallen weten zij ook dat er iets gaat veranderen in hun lijf. Tegenwoordig komt daar nog iets nieuws bij. Wanneer de Zwarte Pieten discussie op televisie en in de media weer losbarst weten ouders ‘het is weer zover’ en kinderen denken dan ‘het gaat nu niet lang meer duren’.
En dan hebben we het alleen nog maar over de Sintstress, nog voordat de Goed Heiligman ook maar een voet op Nederlandse bodem heeft gezet.
Zelf had ik bedacht dat we alleen maar onszelf aan het gek maken waren en dat we veel beter af zouden zijn als we niet zo’n last zouden hebben van al die Sintstress.

Het Sinterklaasfeest is en blijft een feest voor de kinderen, maar laten we in vredesnaam afspreken dat we de Zwarte Pieten discussie alleen maar in het voorjaar voeren en na de zomervakantie verbieden we iedere discussie over Zwarte Piet. Hier mogen we onze kinderen niet mee belasten. Dat levert alweer wat minder stress op lijkt mij.
Verder zouden we kunnen vragen aan de supermarkt bazen of ze alsjebieft de pepernoten en chocoladeletters voortaan pas willen verkopen vanaf de dag dat de Sint en zijn Pieten voet op Nederlandse bodem zetten. Dat levert ook al weer minder stress op.
Kinderen van tegenwoordig zijn mijn inziens veel gevoeliger voor stress dan pakweg zo’n jaar of 20 geleden. Ze moeten al zoveel. Sport hier, sport daar, vioolles hier, pianoles daar. Kinderen hebben een overvolle agenda en dat maakt het met Sintstress al niet makkelijker.
Dit jaar heb ik het over een andere boeg gegooid. Ik wil mijn kinderen minder stress rond de Sinterklaas laten ervaren.
Als eerste heb ik afgesproken dat er pas pepernoten in huis komen als Sint in Nederland is. Daarna heb ik iedere keer wanneer er weer een zinloze discussie was over Zwarte Piet de tv en/of radio uitgezet.
En als klap op de vuurpijl heb ik aan de kinderen gevraagd hoe zij dit jaar Sinterklaas willen vieren.
En dat is het grootste geschenk dat Sinterklaas mij dit jaar nu al heeft gegeven.
In gesprek zijn met je kinderen, over Sinterklaas.
Kinderen weten heel goed hoe ze om moeten gaan met de spanning van Sinterklaas. Ze weten heel goed wat ze wel en wat ze niet willen.
Ik luister met volle aandacht naar ze en ze geven mij een schat aan informatie waar ik heel blij van word.
Stress, dus ook Sinterklaastress creëren wij als volwassenen zelf. We doen er ieder jaar weer aan mee.
Heldere, duidelijke afspraken maken dat is de nieuwe toverformule. Kinderen weten waar ze aan toe zijn en ze weten precies wat ze kunnen verwachten.
En ook voor papa en papa komt er dit jaar ook rust. De papa’s weten ook waar ze aan toe zijn en wat ze kunnen verwachten van hun kinderen.
Zo heerlijk om weer in gesprek te zijn met de kinderen.
Sinds kort kijk ik en natuurlijk ook mijn man, weer uit naar een heerlijk Sinterklaasavondje. Zonder stress maar met gezonde spanning.

Leer ons nog beter kennen:
Follow by Email
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram