beeld zegt meer dan 1000 woorden

BLOG VAN GERARD: BEELD ZEGT MEER DAN 100 WOORDEN

Zo tegen het einde van het jaar is er altijd veel te zien. Huizen die mooi versierd worden. Winkels worden in kerstsfeer gebracht. Als ik een kerstboom zie komt er bij mij al gauw een beeld op van hoe het bij mij vroeger thuis was. Het zingen van liedjes bij de boom, het vieren van Kerst met het gezin en familie. Ik kan dan zelfs de geur van de kerstboom ruiken zoals dat vroeger was.
Dat bracht mij op het idee om eens een stukje te schrijven over Beelddenken.
We leven tenslotte in een tijdperk waarin we worden overspoeld met beelden, heel de dag door. Het computertijdperk heeft er mede voor gezorgd dat kinderen ook meer en meer informatie opnemen via beelden.
Het is zelfs al zo dat wetenschappelijk is aangetoond dat de hersenen van kinderen er al qua structuur anders uitzien door het intreden van de computer in ons leven.
Kinderen leren nu veel meer a.h.v. beelden in tegenstelling tot 20 jaar geleden.
Vroeger was het zo dat in groep 1 en 2 alles nog werd aangeboden via het beeld. Letters leren ging met een plaatje erbij, het dagprogramma lezen gebeurde aan de hand van afbeeldingen, zodat ook de jongste kinderen, die nog niet konden lezen wisten wat ze allemaal op een dag gingen doen op school.
Eenmaal in groep 3 was dat over. Kinderen werden gedwongen om het visuele leersysteem los te gaan laten en het leren voort te gaan zetten via taal en het auditieve leersysteem. Het leren lezen ging over naar het leren herkennen van letters door het gebruik van het auditieve vermogen. De plaatjes verdwenen.
Gelukkig merk ik dat scholen het visuele leersysteem weer gaan omarmen. Het visuele leersysteem wordt meer en meer gezien als een vorm van informatieverwerking.
Maar hoe zit dat nu bij emotionele problemen.
Kun je het visuele leersysteem ook daarbij gebruiken?
Ik kwam onlangs in contact met het fenomeen playmobil en ontdekte een totaal nieuwe wereld.
Tijdens een workshop maakte ik kennis met de kracht van playmobil. Kleine poppetjes die ingezet werden om emotionele problemen, die kinderen in het dagelijks kunnen ervaren visueel te uiten, te verwerken en zelfs op te lossen.
Ik was laaiend enthousiast. Eindelijk een manier om in gesprek te gaan met kinderen die het zo lastig vinden om te praten.
Later bleek dat het voor alle kinderen een goede vorm is om de uitdagingen in de belevingswereld van kinderen visueel te maken.
Ik had ineens een instrument in hadden waarmee ik pesten bespreekbaar kon maken, een kind kon ineens vertellen over zijn angsten op school.
Autistische kinderen konden ineens wel vertellen hoe hun gezin er uitzag en bij wie ze zich veilig voelden.
Ook bij mijn eigen kinderen zet ik nu ook de playmobil poppetjes in om dingen bespreekbaar te maken.
Ze vinden het helemaal geweldig.
Ik start nu zelfs een opleiding om zelf trainer te worden om anderen te laten kennis maken met de kracht van Playmobil.
‘Een beeld zegt meer dan 100 woorden’ past hier zeker bij.
Het maakt de wereld van een kind weer een stukje overzichtelijker, zeker in deze hectische, veel te snelle wereld waar kinderen toch al zoveel moeten.

Wilt u meer weten over ‘de kracht van playmobil’, neem contact op. Vanaf dit voorjaar worden er ook workshops gegeven in Dordrecht.
Info@eigenwijsonderwijs.nl

Ik wens u een fijne kerst en een beeldig 2017.

Gerard

Mamaindordrecht, mama Dordrecht, moeder Dordrecht, familie fietstour Dordrecht, fietsen Dordrecht, fietsroute Dordrecht, dagje Dordrecht, kindvriendelijk Dordrecht, kind Dordrecht, peuter Dordrecht, kleuter Dordrecht, vader Dordrecht, kinderactiviteit Dordrecht, vakantie kind Dordrecht, baby Dordrecht, speelgoed Dordrecht, boekhandel Dordrecht, uit met kinderen, dagje weg Dordrecht, dordrechttoer, mijn tweede thuis, peuterspeelzaal dordrecht, kinderopvang dordrecht, verloskundige Dordrecht, waterpaspoort, speeltuin Dordrecht,pompdelux, pomp de lux, monkey town sliedrecht, speeltuin Dordrecht, kinderactiviteit Dordrecht, kinderactiviteit sliedrecht, kinderactiviteit ambacht, dagjeuitmetkinderen, dagjeuitmetkids, mama sliedrecht, moeder sliedrecht, mama Papendrecht, moeder Papendrecht, moeder Zwijndrecht, mama Zwijndrecht, huis roodenburch, loods5, kdv Dordrecht, kinderdagverblijf Dordrecht, verloskundige Dordrecht, babykamertjes, baby fashion, mamablog, baby interieur, kinderkamer, baby styling, babykamer styling, kinderkamer styling, kinderdijk, addordtenaar, Xenos Dordrecht, doindordt, te doen in Dordrecht, cokd, vvvdordrecht, gemeentedordrecht, dordrechtbijzonderdichtbij, grotekerk, grote kerk, kinepolis Dordrecht, kerstijsbaandordrecht, kerstijsbaan Dordrecht, rtvdordrecht, peuterspeelzalen Dordrecht, villa augustus, papaindordrecht, stadsboerderij weizigt, zomerklanken, kindervakantiepaspoort, jeugdvakantiepaspoort, Dordrecht mode, aysesan, aysesaninthecity, 078mgzn, 078magazine, lifestyle dordt, kinderactiviteiten Dordrecht, cultuurvakantiepas, cultuur vakantiepas, kinepolis, eigenwijsonderwijs

Leer ons nog beter kennen:
Follow by Email
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram